Angst
Emotie bij gevaar
Angst bij honden
Angst
Angst volgens Wikipedia: ‘Angst is een emotie veroorzaakt door een waargenomen of vermeende bedreiging en leidt tot vermijding of ontwijking van de oorzaak. Angst wordt beschouwd als een basaal overlevingsmechanisme, als reactie op een specifieke prikkel, zoals pijn of dreiging van gevaar.‘
Door het voelen van angst leert een hond om niet in een gevaarlijke situatie te komen. In een aantal situaties ervaren zeer veel honden angst.
Verlatingsangst
Bij verlatingsangst kan een hond bijvoorbeeld niet alleen thuis zijn. De hond ervaart veel stress en zal misschien gaan blaffen. De reden is dat alleen zijn voor een hond geen natuurlijk gedrag is. Wolven leven in een roedel en de groep beschermd elkaar. Als een pup niet heeft geleerd dat het veilig is om alleen thuis te zijn, of hij heeft een nare ervaring met alleen thuis zijn, dan ontstaat er vaak verlatingsangst. Heeft jouw hond verlatingsangst? Neem dan contact op met honden gedragstherapeut.
Uitvallen aan de lijn
Als honden aan de lijn lopen kunnen ze hun lichaamstaal niet goed uiten naar andere honden. Ook is er geen mogelijkheid om te vluchten. De aanwezigheid van de eigenaar kan ook van invloed zijn op het gedrag van de hond.
Als een hond een of meerdere negatieve ervaringen heeft met andere honden, dan kan het gebeuren dat hij naar andere honden gaat uitvallen. Vaak doet een hond dit vanuit de emotie angst of onzekerheid. ‘Als ik maar hard genoeg blaf dan gaat die andere hond weg’. Deze gedachte wordt bevestigd en de hond leert dat als hij blaft dat de andere hond (of mens/fietser) weggaat.
Verschillende hondenscholen geven een cursus voor honden die uitvallen aan de lijn, op de pagina Partners kunt u deze vinden.
Onweer en vuurwerkangst
Honden kunnen veel beter horen dan mensen, ook voelen ze feilloos luchtdrukverschillen aan, waardoor ze vaak al uren voor het onweer onrustig zijn. Dat veel huisdieren bang zijn voor vuurwerk is niet zo gek. Maar hoe kan je je dier daarbij helpen?
Ten eerste: start op tijd met het geven van rustgevende supplementen. Liefst minimaal 2 weken voor de eerste knallen. Bij ons in de woonwijk zou dat begin november zijn. Oefen het hele jaar door hersenwerk-spelletjes. Een hond die nog niet te bang is kan prima afgeleid worden met zoek en snuffelspelletjes.
En als laatste: neem je hond de dagen rondom oud en nieuw zo kort mogelijk mee naar buiten om negatieve ervaringen te voorkomen. Speel in huis nadenkspelletjes met je hond. Actief nadenken maakt een hond minstens net zo moe als een lange wandeling.
Interessante websites
Lees meer over angst bij honden:
LICG brochure
Boekentip: Oog voor honden
Robert Falconer-Taylor, Peter Neville, Sacha Gaus
Leer emoties begrijpen om gedrag te beïnvloeden.
INTERESSANTE VIDEO'S
Bekijk hieronder aanvullende video’s over angst. Klik op de foto om deze te vergroten.
Dog's can smell your emotions
- Bron: www.doggo.nl
- Duur: 0.45 min

Vuurwerkangst
- Bron: www.nmlhealth.com
- Duur: 0.45 min

Wat mijn klanten zeggen

Geduld en rust
“Met onze snelle, gevoelige en daardoor soms al snel drukke en wat gespannen Golden Retriever Jorres nu twee keer een les bij Maaike gevolgd. Hoewel al 10 jaar oud valt er altijd te leren, zo bleek maar weer! Zeker ook voor mij als ‘baas’. Ontspannen lopen aan de lange lijn is zoiets.
Met het geduld en de rust die Maaike uitstraalt, het leren ‘lezen’ van je hond en het gebruik van de snuffelbakken lukte dat goed. Hier gaan we mee verder!”

Plezierig en ontspannen
“Op woensdag 8 september samen met Maaike een wandeling gemaakt met Izzy mijn Nederlandse schapendoes. Ze is aangevallen door een andere hond toen ze 5 maanden oud was en daarna was ze erg angstig voor andere grote honden. Ik heb veel goede tips gehad over het omgaan met de angst van Izzy. Het ging op een erg plezierige en ontspannen manier. Maaike heeft mij doorverwezen naar gedragstherapeut Vincent Oomen, hij helpt mij nu verder met het begeleiden van Izzy. We zijn nu een aantal weken verder en het gaat al veel beter.”

Aandacht voor gedrag
“Inmiddels heb ik samen met mijn enthousiaste Chica een aantal erg leuke lessen van je gehad. Het was fijn dat je vertelde waarom we de oefeningen op een bepaalde manier moeten doen en ook de feedback na een oefening was erg prettig. De snuffelbakken voor de honden tijdens uitleg was echt super, Chica ontlaadde daardoor goed waardoor ze weer ontspannen was bij de volgende oefening. Er was sowieso veel aandacht voor het gedrag van de honden: waar dit vandaan komt en wat je er het beste mee kan doen. Ik heb weer een hoop geleerd! Leuke oefeningen en je hebt een hele fijne manier van les geven, we komen snel weer voor een les! Ga zo door!”

Terrastraining
“Rosa is van nature een geweldige en leergierige hond, maar toch waren er nog wat puntjes die niet helemaal goed gingen. Na een eerste ochtend met Maaike, waarin ze eerst Rosa heeft geobserveerd, maakten we samen een plan om op speelse wijze bij te leren. In de vervolgsessie heb ik geleerd wat ik goed en fout deed en hebben we samen de puntjes op de i gezet. Zo hebben we een plan gemaakt om Rosa te leren rustig te blijven liggen op een terras. Ik ben heel blij dat Maaike Rosa en mij zo goed heeft kunnen helpen.”

Duidelijk en vriendelijk
“Vorige week heb ik een hondentraining bij je gevolgd en ik ben erg enthousiast over jouw manier van les geven. Je bent duidelijk en vriendelijk en straalt ook uit dat jij er zelf veel plezier in hebt. Je betrekt ons actief bij de les door de vragen die je aan ons stelt, bijvoorbeeld: wat zie je gebeuren bij de hond bij een bepaalde oefening. Wij hebben al veertig jaar honden en toch heb ik weer wat over hondengedrag geleerd wat ik nog niet wist!”

Clickerworkshop
“Ik heb een paar lessen gevolgd samen met mijn jonge Border Colli Max. De clicker vind ik super om mee te werken. Max had het al snel door. Ik vond het nog best lastig om zelf hond te spelen tijdens het oefenen met de clicker. Maar je hebt het erg goed uitgelegd. Je betrekt de baas goed bij de oefeningen. Het is niet alleen de hond die het moet leren. Ik ben trots op je!”